Våga välja vego

Allt fler väljer att hålla sig till att äta vegetarisk eller vegansk kost och det finns en stor efterfrågan på sådan mat hos restauranger och storkök. Vi gillar trenden och ser oändliga möjligheter i att ta fram nya och spännande rätter.
Med anledning av att intresset för vegetarisk och vegansk mat har skjutit i höjden har även matindustrin visat framfötterna på området. Dels finns det en uppsjö olika ersättningsprodukter i både fryst och färsk form. Dels har försäljningen av traditionella proteinmatvaror som bönor och linser ökat.

Vegetarisk mat ger möjligheter

Den vegetariska vågen har även medfört att restaurangbranschen har fått tänka om. Dock är detta inte något negativt. Tvärtom har det istället öppnat upp för möjligheter att få testa och experimentera sig fram till nya, fräscha och goda rätter att sätta på menyn.
En av våra vegetariska favoriter grundar sig på en klassisk bolognese, men färsen är utbytt mot linser. Linser blir ett perfekt substitut till köttfärsen, både när det kommer till smak, konsistens och näringsinnehåll. Det är med andra ord busenkelt att servera allas favorit helt utan kött.

Fond med finess

Vi smaksätter vår bolognese med Bong Touch of Taste Ekologisk Grönsaksfond, för att ge den en rund och fyllig smak. Finessen med fonden är även att den bidrar till att övriga smaker kommer fram på ett naturligt sätt. Resultatet blir en smakrik och mättande gryta som är minst lika god som originalet.

Linsbolognese

10 personer

En klassiker på Grönt vis! Antalet varianter på den klassiska Bolognesen är oändliga. I detta recept har vi valt att utesluta Animalier helt. Här låter vi mustigheten i anrättningen utgöras av rotfrukter och linser. För att ge rätten djup och karaktär avslutar vi med vår Ekologiska Grönsaksfond.
  • 200g fintärnade palsternackor
  • 200g fintärnade morötter
  • 200g hackad gul lök
  • 1 kg krossad tomat
  • 0,5 dl Bong Touch of Taste Ekologisk Grönsaksfond
  • 0,5 dl färsk hackad basilika
  • 3 dl torkade röda linser, sköljda, inte blötlagda
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 10 port kokt pasta, gärna spagetti
Sautera grönsakerna i olivolja några minuter. Häll i krossad tomat, vatten samt röda linser. Koka upp och tillsätt basilikan samt krydda med salt och peppar. Låt koka på svag värme under lock i ca 20 minuter tills linserna är mjuka. Smaka av med salt, peppar och fond. Servera Linsbolognesen tillsammans med pasta.

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.