Med anledning av att intresset för vegetarisk och vegansk mat har skjutit i höjden har även matindustrin visat framfötterna på området. Dels finns det en uppsjö olika ersättningsprodukter i både fryst och färsk form. Dels har försäljningen av traditionella proteinmatvaror som bönor och linser ökat.
Vegetarisk mat ger möjligheter
Den vegetariska vågen har även medfört att restaurangbranschen har fått tänka om. Dock är detta inte något negativt. Tvärtom har det istället öppnat upp för möjligheter att få testa och experimentera sig fram till nya, fräscha och goda rätter att sätta på menyn.
En av våra vegetariska favoriter grundar sig på en klassisk bolognese, men färsen är utbytt mot linser. Linser blir ett perfekt substitut till köttfärsen, både när det kommer till smak, konsistens och näringsinnehåll. Det är med andra ord busenkelt att servera allas favorit helt utan kött.
Fond med finess
Vi smaksätter vår bolognese med Bong Touch of Taste Ekologisk Grönsaksfond, för att ge den en rund och fyllig smak. Finessen med fonden är även att den bidrar till att övriga smaker kommer fram på ett naturligt sätt. Resultatet blir en smakrik och mättande gryta som är minst lika god som originalet.
Linsbolognese
10 personer
En klassiker på Grönt vis! Antalet varianter på den klassiska Bolognesen är oändliga. I detta recept har vi valt att utesluta Animalier helt. Här låter vi mustigheten i anrättningen utgöras av rotfrukter och linser. För att ge rätten djup och karaktär avslutar vi med vår Ekologiska Grönsaksfond.
- 200g fintärnade palsternackor
- 200g fintärnade morötter
- 200g hackad gul lök
- 1 kg krossad tomat
- 0,5 dl Bong Touch of Taste Ekologisk Grönsaksfond
- 0,5 dl färsk hackad basilika
- 3 dl torkade röda linser, sköljda, inte blötlagda
- 2 dl vatten
- 0,5 dl olivolja
- 10 port kokt pasta, gärna spagetti
Sautera grönsakerna i olivolja några minuter. Häll i krossad tomat, vatten samt röda linser. Koka upp och tillsätt basilikan samt krydda med salt och peppar. Låt koka på svag värme under lock i ca 20 minuter tills linserna är mjuka. Smaka av med salt, peppar och fond. Servera Linsbolognesen tillsammans med pasta.