Välj vego!

Intresset för vegansk mat har vuxit rejält under de senaste åren. Och anledningarna till att man väljer att utesluta kött och fisk kan variera – det kan handla om en rent etisk hållning, om att minska sitt klimatavtryck eller om hälsoskäl. Oavsett vilket är det bra att ha koll på att man får i sig de näringsämnen kroppen behöver.

Vegansk mat är mat som kommer från växtriket – det vill säga varken kött, fisk, mejeriprodukter, ägg eller honung räknas in. Det kan kanske tyckas att urvalet som blir kvar inte blir så lätt att variera, men faktum är att det har hänt otroligt mycket på den veganska fronten bara under de senaste åren. I dag finns det till exempel många restauranger som erbjuder så kallat plantbaserat kött – en vegansk produkt som liknar riktigt kött, både till smak och utseende. Proteinet kommer ofta från ärtor, färgsättningen görs med hjälp av rödbetor och kokosolja i kombination med potatisstärkelse ger burgaren en saftig konsistens med ett bra tuggmotstånd.

En viktig sak att hålla koll på när det kommer till vegansk kost är att ersätta den näring man går miste om. Kroppen behöver en rad näringsämnen för att fungera och det gäller att läsa på om vilken vegansk produkt som innehåller vad. Livsmedelsverket har på sin hemsida listat bra produkter som är rika på näring som kroppen behöver, däribland baljväxter som är rika på protein, järn och zink, fullkornsprodukter och rapsolja som bidrar med omega-3-fett.

Det finns ett flertal populära influencers som har nischat sig på vegansk mat och som delar med sig av både nya och spännande recept samt tips på ersättingsprodukter – en god hjälp på traven för att få inspiration. Touch of Taste har hela nio fonder som kommer i vegansk tappning och som gör det enkelt att sätta en aromrik prägel på dina veganska rätter. Utforska, experimentera och smaksätt för att hitta dina favoriter!

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.