Vitkål: En tidlös favorit – från antikens Rom till dagens storkök

Vitkål är både nyttigt, gott och billigt och går att tillaga på flera sätt. Servera den som den är – krispig och fräsch eller tillaga den på spisen så att den blir mjuk och len.
Den bladrika vitkålen är en av våra matfavoriter i kålfamiljen. Så långt tillbaka som på 1700-talet har vi använt vitkål i matlagning och i borgerliga hushåll serverades den stuvad, färserad eller kokt med färs.

Gamla anor

Vitkålen härstammar från strandkålen, eller crame bartima som den heter på latin, en flerårig växt som växer naturligt vid kustområden i Europa och norra Asien. I antikens Rom odlades mycket vitkål men under medeltiden minskade användningen av den i matlagning. Först efter några hundra år, då man upptäckte möjligheten att konservera kålen som surkål, började den växa i popularitet igen.
I dag använder vi vitkål i flera maträtter. Vi äter den stuvad, i gratäng, i soppa, i coleslaw eller som pizzasallad. Vi vill tipsa om ett läckert recept på kål och kalv som vi tillagar på spisen. Supergott och lätt att laga till många vilket vi i storkök och restaurang uppskattar.

Bygg smaken med fond

Vi bryner skivat kalvlägg och varvar det sedan med vitkålsklyftor i en stor kastrull. För att förstärka smaken blandar vi vatten och Touch of Taste Ljus Kalvfond och slår över så att köttet och kålen täcks. Touch of Taste Ljus Kalvfond har en mild smak av kokt kalvkött, vitt vin, persilja och lök och hjälper till att bygga smak utan att ta över smakbilden. För att köttet ska bli så mört som möjligt så låter vi kastrullen sedan stå på spisen i omkring två timmar. Resultatet blir en mustig och nyttig hösträtt som både värmer och behagar!

Kål och Kalv

10 personer
  • 4 kg vitkål i klyftor
  • 4 kg kalvlägg, i skivor
  • 4 msk olivolja
  • 7 dl vatten
  • 3 msk Touch of Taste Ljus Kalvfond
  • 100 g persilja, hackad
  • 2 dl vetemjöl (kan uteslutas)
  • Salt och nymald svartpeppar
Gör så här
Klipp skåror i kanten på det skivade kalvlägget. Mjöla och bryn försiktigt i en stekpanna. Varva den brynta kavlen med vitkålsklyftorna i en stor kastrull. Salta och peppra varje lager. Blanda ihop ljus kalvfond med vatten och slå över så att köttet och kålen täcks.  Koka på svag värme tills köttet är mört, cirka 2 timmar. Strö över hackad persilja och servera med kokt potatis och saltgurka.

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.