Bräserad oxsvans

Ingredienser

Portioner:

Bräserad oxsvans
1,5 kg oxsvans
1 st gul lök, tärningar
4 st vitlöksklyftor, skalade
3 dl rött vin (Chianti)
1 l Bong Kalvfond (färdig)
6 st färsk timjan, kvistar
2 msk vegetabilisk olja
Salt och svartpeppar
Risotto
3,5 dl Arborio- eller Carnaroliris
3 dl schalottenlök, finhackad
4,5 dl rött vin (Chianti)
5 dl Bong kycklingfond (färdig)
2 msk smör
2-4 msk parmesanost, finriven
Hylvad parmesan till garnering
Salt och svartpeppar

Så här gör du

 1. Krydda oxsvansen med salt och peppar och bryn i en gjutjärnsgryta av lämplig storlek. Ta bort oxsvansen från pannan och tillsätt lök och vitlök. Bryn på medelhög värme tills löken får en jämn färg.
 2. Tillsätt rödvinet och reducera i pannan till hälften. Tillsätt kalvfonden, låt koka upp och tillsätt sedan oxsvans och färsk timjan.
 3. Täck grytan ed lock och placera i en förvärmd ugn på 165 grader.
 4. Kontrollera oxsvansarna efter 1 1/2 timme. Köttet ska lätt separeras från benet och omgivande bindväv. Om de behöver mer tid, ställ in i ugnen i ytterligare 20-30 minuter. När den är tillagad, ta bort oxsvansen från pannan och låt svalna.
 5. Sila fonden genom en sil och låt svalna
 6. När fonden skiktat sig ta bort fettet från ytan. Reducera den återstående vätskan tills ungefär hälften återstår. Den ska ha lite kropp men inte vara överreducerad eftersom detta kommer att resultera i en klibbig munkänsla och kan bli för salt.
 7. Pilla av köttet från Oxsvansen och hacka i mindre bitar. Enklast att pilla av köttet när köttett fortfarande är lite varmt.
 8. Kombinera fonden och hackad oxsvans och spara tills du är redo att göra din risotto.
 9. Värm oxsvansen i sin vätska i en såsgryta och ha det till hands.
 10. Fräs löken och två nypor salt i två matskedar smör tills löken är genomskinlig. Tillsätt riset och blanda så att kornen täcks ordentligt med smör. Sautera under omrörning i ett par minuter.
 11. Tillsätt rött vin, koka upp och rör om varannan minut tills vinet har absorberats av riset. Tillsätt hälften av kycklingbuljongen och fortsätt röra tills fonden har absorberats.
 12. Kontrollera om riset är klart. Om inte, addera mer kycklingfond och sjud i ytterligare någon minut. När riset är klart, tillsätt oxsvansen och lite av den reducerade kalvfonden, låt sjuda upp.
 13. Tillsätt den rivna osten. Smaka av.
 14. Lägg upp på tallrik och garnera sparsamt med lite hyvlad parmesan och en klick reducerad oxsvansfond och nymalen svartpeppar.

Liknande recept

GB Foods

GB Foodservice värnar om lokala smaker. Våra värdeord är kvalitet, rena råvaror och tillförlitlighet. Vår långa erfarenhet av lokala smaker, gjorda på rena råvaror, hjälper våra kunder att lyckas i sina kök. Vi arbetar tätt tillsammans med våra kunder för att alltid kunna lyssna på och förstå vad våra kunder eftersöker.

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.