Hachis Parmentier gratäng

I skolköket ska maten mätta många – men också vara hållbar och smakrik. Här gör Bong Touch of Taste fonder skillnad. Hachis Parmentier är en svinnsmart gratäng där köttrester får nytt liv med lök, rotfrukter och fond – toppat med ostigt mos och gratinerat till perfektion.

Ingredienser

Portioner:

1 kg köttrester, stekta t ex köttbullar, rostbiff, kotlettrad
400 g morötter
2 st lökar, gula
4 st vitlöksklyftor
4 msk olivolja
2 dl vispgrädde
4 msk Bong Touch of Taste Brun Kalvfond
2 msk dijonsenap
4 tsk sambal oelek
4 st ägg
Salt och peppar
Potatismos
1,3 kg potatis, mjölig
100 g ost, lagrad
100 g smör
5 dl mjölk
150 g ost till gratinering
Salt och peppar

Så här gör du

Potatismos

  1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  2. Häll bort vattnet och låt potatisen ånga av.
  3. Finriv 100 g ost på ett rivjärn.
  4. Pressa potatisen genom en potatispress. ­
  5. Vispa i smör och därefter mjölk och ost.
  6. Krydda med salt och peppar.

Gratäng

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Grovhacka ­köttet. Skala och grovhacka morot och lök. Skala och skiva vitlöken.
  3. Lägg morötter, lök och vitlök i en matberedare och mixa så att det blir finfördelat.
  4. Mixa därefter köttet fint.
  5. Häll allt det mixade i en stekpanna med olja och fräs i cirka 2 minuter.
  6. Rör i grädde, fond, senap, timjan och sambal oelek.
  7. Låt ­röran svalna och rör sedan ner äggen.
  8. Fördela blandningen i en smord ugnssäker form. Bred eller spritsa moset över.
  9. Riv 150 g ost och strö över.
  10. ­Gratinera mitt i ugnen i cirka 35 minuter.
  11. Servera med grön­sallad.

Liknande recept

GB Foods

GB Foodservice värnar om lokala smaker. Våra värdeord är kvalitet, rena råvaror och tillförlitlighet. Vår långa erfarenhet av lokala smaker, gjorda på rena råvaror, hjälper våra kunder att lyckas i sina kök. Vi arbetar tätt tillsammans med våra kunder för att alltid kunna lyssna på och förstå vad våra kunder eftersöker.

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.