Mjölkchoklad- och Hallonmoussetårta

Alla som arbetar i kök vet att choklad och hallon är två smaker som fungerar alldeles utmärkt ihop. Vi har valt att ta fram ett recept på en festlig mjölkchoklad- och hallonmoussetårta – perfekt att servera som dessert efter exempelvis nyårssupén. Med IsoMitta får ni en tydlig och smakrik grund till mousserna, sedan är det fritt fram att smaksätta mousserna efter eget tycke. Vi har exempelvis valt att tillsätta hallonpuré och färska hallon till hallonmoussen och färskost och vispgrädde till chokladmoussen.

Ingredienser

Portioner:

Hallonmoussefyllning:
100 g vatten
1 st gelatinblad
30 g IsoMitta Hallon- Vaniljmousse
100 g laktosfri mjölk 3%
100 g hallonpuré
60 g socker
15 g citronvatten (går även bra med vanligt vatten)
60 g färska hallon
Chokladbotten:
250 g glutenfri chokladkaka
50 g smör
Chokladmoussefyllning:
200 g vatten
2 st gelatinblad
200 g laktosfri vispgrädde
100 g IsoMitta Chokladmousse
125 g laktosfri mjölk 3%
200 g laktosfri färskost naturell
40 g socker
15 g vatten

Så här gör du

Hallonmoussefyllningen

  1. Blötlägg gelatinbladet i vatten.
  2. Mät upp IsoMitta Hallonmousse och laktosfri mjölk. Vispa moussen med elvisp eller i en köksassistent i cirka 10 minuter.
  3. Tillsätt hallonpuré och socker till moussen.
  4. Smält gelatinbladet i citronvatten. När gelatinet är smält, tillsätt det till hallonmoussen under omrörning.
  5. Klä botten av en springform (16 cm diameter) med bakplåtspapper och klä kanterna med kantfolie
  6. Häll hälften av moussen i formen. Fördela de färska hallonen ovanpå moussen och avsluta med att täcka hallonen med resterande mousse. Ställ in i kylen och låt stelna.
  7. Ställ hallonmoussen i frysen i cirka 1 -2 timmar innan montering av tårtan för att göra det lättare att lyfta över moussen till chokladbottnen.

Chokladbotten

  1. Smula chokladkakan för hand eller i en mixer.
  2. Smält smöret och blanda ihop med den smulade chokladkakan till en slät massa.
  3. Klä botten på en springform (23 cm diameter) med bakplåtspapper och klä kanterna med kantfolie.
  4. Häll chokladsmeten i formen och bred ut till en jämn botten.
  5. Ställ bottnen i kylen.

Chokladmoussefyllning

  1. Blötlägg gelatinbladen i vatten
  2. Vispa den laktosfria grädden till ett fast skum och häll över i en skål.
  3. Mät upp IsoMitta Chokladmousse och laktosfri mjölk. Vispa moussen med elvisp eller i en köksassistent i cirka 10 minuter-
  4. Tillsätt färskost, socker och den vispade grädden och vispa ut alltsammans till en jämn smet.
  5. Smält gelatinbladen i kokande vatten. När gelatinet är smält tillsätt det till chokladmoussen under omrörning.

Montera tårtan

  1. Lägg den stelnade hallonmoussekakan mitt på chokladbotten. Häll chokladmoussen över botten och hallonmoussen. Jämna till tårtan så att chokladmoussen fördelas ut i kanterna och får en jämn och plan topp. Ställ in i kylen och låt stelna (helst över natten).
  2. Garnera tårtan med färska hallon och violblommor.

Liknande recept

GB Foods

GB Foodservice värnar om lokala smaker. Våra värdeord är kvalitet, rena råvaror och tillförlitlighet. Vår långa erfarenhet av lokala smaker, gjorda på rena råvaror, hjälper våra kunder att lyckas i sina kök. Vi arbetar tätt tillsammans med våra kunder för att alltid kunna lyssna på och förstå vad våra kunder eftersöker.

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.