Ugnsbakad lax med vitvinssås

Klassiska smaker som får en fin knuff av den kallrökta laxen som blandas ner i potatismoset. En krispig sallad med pressad citron är perfekt till.

Ingredienser

Portioner:

1.5 kg Lax
Salt & peppar
VITVINSSÅS
4 dl Vitt vin
5 dl Vatten
1 st Lök, finhackad
4 msk Bong Touch of taste Fiskfond
1 st Lagerblad
2.5 dl Grädde
MOS
2 kg Potatis
4 dl Mjölk
200 g Kallrökt lax
Dill, smör, salt
SALLAD
300 g Haricot verts
4 st Selleristjälkar
1 pkt Ärtskott
1 dl Solroskärnor, rostade
1 st Citron, pressad

Så här gör du

1. Skär laxen i portionstjocka skivor, ca 150 g styck. Salta och peppra laxen på båda sidor. Hit kan det förberedas. Tillaga laxen ca 10–12 min före servering i 150°.

2. Fräs löken mjuk i smör. Tillsätt vitt vin, vatten, fiskfond och lagerblad. Reducera tills det återstår drygt 5 dl. Sila av löken och blanda såsen med grädde. Låt sjuda utan lock i ca 2 min. Red av såsen, smaka av med salt. Hit kan det förberedas.

3. Skala och koka potatisen, häll av kokvattnet. Gör ett mos. Hacka lax och dill och blanda ner i moset strax före servering. Smaka av med salt men tänk på att laxen också bidrar med sin sälta.

4. Ansa sellerin och skär den i tunna skivor. Blanda haricot verts, selleri, ärtskott och solroskärnor.

5. Smaka av med salt och gärna lite färskpressad citron.

Liknande recept

GB Foods

GB Foodservice värnar om lokala smaker. Våra värdeord är kvalitet, rena råvaror och tillförlitlighet. Vår långa erfarenhet av lokala smaker, gjorda på rena råvaror, hjälper våra kunder att lyckas i sina kök. Vi arbetar tätt tillsammans med våra kunder för att alltid kunna lyssna på och förstå vad våra kunder eftersöker.

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.