Klassisk smörsås som är lätt att signera

Beurre blanc är en klassisk fransk smörsås som serveras till fisk och skaldjur och som går snabbt att tillreda. En läcker dröm för oss som arbetar i restaurang och storkök!

Det viktigaste när man ska tillaga en beurre blanc är att komma ihåg att slutresultatet ska vara vitt eller ljusgult, precis som såsens namn skvallrar om. Därför måste man vara extra noga med att fräsa löken försiktigt.

Vispa ner smör

För att ge såsen sin härliga konsistens vispas smöret ner lite i taget, samtidigt som såsens temperatur håller sig precis under kokpunkten. På så sätt går såsen ihop fint och blir slät och fluffig.

Beurre blanc är även en tacksam sås att tillaga eftersom den går att smaksätta lite som man själv vill. Perfekt när ni har flera olika fiskrätter på menyn!

Fonden ska i tidigt

I vårt recept på beurre blanc har vi valt att droppa i Touch of Taste Fiskfond. Touch of Taste Fiskfond, som får sin smak av fisk och vin i kombination med milda kryddor, ger såsen ett lyft både vad det gäller arom och fyllighet. För att sätta fondens smakprägel redan från start har vi i den precis i början.

När såsen sedan är klar kan ni antingen servera den som den är, med lökbitar, eller sila den så att den blir slät och fin. Båda varianter blir ett smarrigt sätt att rama in de flesta fisk- och skaldjursrätter!

Beurre Blanc

(10 personer)

 • 3 dl finhackad schalottenlök
 • 3 dl Bong Fiskfond
 • 3 msk vitvinsvinäger
 • 5 dl vitt vin
 • 3 msk grädde
 • 650 g smör, tärnat
 • Salt och peppar

Gör så här:

 1. Fräs löken i några minuter (utan att den får färg) i cirka 2 matskedar av smöret.
 2. Tillsätt fond, vinäger och vin.
 3. Låt koka ihop och reducera till cirka 1 dl av vätskan återstår.
 4. Tillsätt grädde.
 5. Vispa ner smöret, lite i taget. Håll såsen strax under kokningspunkten.
 6. Smaka av med salt och peppar.

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.