Smörig sås på norskt vis

Vad vore livet utan sås? En klassisk smörsås ger maträtten en god och krämig signatur och ramar in smakerna perfekt!

Smör är en viktig ingrediens i sås och är en råvara som vi äter betydligt mycket mer av i dag än vad vi gjorde för tjugo år sedan enligt siffror från Jordbruksverket. Smör är dessutom en utmärkt smak- och konsistensbärare.

Norsk fisksås

Det norska bidraget till familjen smörsåser är den lyxiga restaurangklassikern Sandefjordssås som består av lika delar vispgrädde, crème fraiche och smör och sedan smaksätts med dill, gräslök och rom.

Såsens krämiga och milda konsistens gör att den gör sig utmärkt till fisk- och skaldjursrätter – och vi vet hur det går att lyfta såsen till ännu högre nivåer!

Smaksätt med fondskvätt

Touch of Tastes MSC-märkta Fiskfond har en tydlig smak av fisk och balanseras av vitt vin tillsammans med ingredienser som lagerblad och kryddpeppar.

Genom att låta fonden spela en av rollerna när vi gör Sandefjordssås kommer smaken på de övriga ingredienserna fram tydligare. Samtidigt får såsen en mer framstående smak som i kombination med fisk både blir mer framträdande och godare. Supergott och superlätt med bara en liten skvätt!

Sandefjordssås

(10 personer)

  • 4 dl vispgrädde
  • 4 dl crème fraiche
  • 300 g smör, i tärningar
  • 25 g knippe gräslök, finhackad
  • 25 g knippe dill, finhackad
  • 1 citron, rivet skal + 1 tsk citronsaft
  • ca 30-50 g rom, efter smak
  • 1 msk Touch of Taste Fiskfond MSC
  • Salt- och vitpeppar efter smak

Gör så här:

  1. Koka upp grädde och crème fraiche och åt koka ihop under någon minut.
  2. Ta bort kastrullen från plattan och ha i Touch of Taste Fiskfond.
  3. Mixa ner smöret med stavmixer (det går att vispa ner också).
  4. Rör ner dill, gräslök och citronzest. Tillsätt rom efter smak.
  5. Smaka av med salt och vitpeppar.

Tillhörande Recept

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.