Smaksätt sommarens grillat med umami

Umami, också känd som den femte grundsmaken, kompletterar de tidigare fyra grundsmakerna – sött, salt, surt och beskt. Den buljongaktiga och runda smaken upptäcktes under tidigt 1900-tal i Japan och har sedan dess tagit hela världen med storm.

Prima primörer

Det är snart höst, vilket betyder primörer! Vid den här tiden på året kryllar naturen av en massa goda smaker att använda i sin matlagning. Häng med på en miniguide som visar hur du kan få dina primörer att smaka extra gott och fräscht.

En gryta – flera smaker

Blogg en gryta flera smaker

Det är alltid en omställning att gå från sommar, sol och ledighet till att jobb och skola drar igång när hösten nalkas. Plötsligt blir tiden knapp och det kan dröja innan man kommer in i rutinerna igen.

Våga veganskt!

Blogg Våga veganskt

De flesta av oss har sett att veganhyllorna i den lokala matbutiken växer, eller att det blivit vanligare att restauranger väljer en helt vegansk meny. Att vara vegan är en kosthållning – men också en livsstil – som är här för att stanna.

En renare smakresa

Blogg En renare smakresa

Redan 1890 öppnade Gustav Bong en speceri- och delikatessaffär i skånska Ystad. Detta skulle sedan bli startskottet för den resa som Touch of Tastes fonder gjort och som landat i att de är en av dagens mest populära smaksättare.

Grundsmaken som förenar

Blogg Grundsmaken som förenar

Sött, salt, surt, beskt – du har säkert rabblat dessa fyra grundsmaker i all oändlighet. Därför var det ganska uppiggande i början av 2000-talet när det tillkom en femte grundsmak – umami.

Det går lika bra med sallad

Pasta, potatis, ris och andra kolhydratrika tillbehör kan ibland kännas tunga att servera till maten – speciellt under sommaren när det är varmt. Då kan man med fördel byta ut dem mot en fräsch sidosallad.

Köksknep i semestertider

Blogg Köksknep i semestertider

För första gången på två år ska vi få njuta av en hederlig semester utan restriktioner. Men för dem som måste jobba blir det som vanligt tufft och stressigt med färre personer på plats som ska servera gästerna, som dessutom oftast är fler till antalet under sommaren. Därför har vi tagit fram några knep för att flowet i storköket ska fungera utan hinder.

En skinande historia

Blogg En skinande historia

En smakrik och kraftig brunsås, gjord på hälften fond och hälften espagnole, det är en demi glace det. Såsen funkar både som bas för andra såser, eller som den är – ett fylligt komplement till de flesta kötträtter.

En sammetslen historia

Velouté är en av grundsåserna och påminner om bechamell, men istället för mjölk tillreds den med buljong. Den gör sig utmärkt i gratänger och stuvningar, men fungerar också finfint som den är och som komponent på tallriken.

Hylla mor med risotto

Mor, lilla mor, vem är väl som du? Ingen i hela världen! Den 29 maj är det Mors dag och den dag på året då vi visar våra mödrar lite extra uppskattning. Och vad säger: Jag uppskattar dig, mer än en god middag tillagad med finess och känsla?

Tack för att du
kontaktar oss

Ditt meddelande är nu sänt till vår konsumentkontakt. Det kan ta några dagar innan vi återkommer. Tack på förhand för ditt tålamod.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vi delar med oss av lätt- och snabblagade recept och kunskap om matlagning från grunden.