Smaksätt sommarens grillat med umami
Umami, också känd som den femte grundsmaken, kompletterar de tidigare fyra grundsmakerna – sött, salt, surt och beskt. Den buljongaktiga och runda smaken upptäcktes under tidigt 1900-tal i Japan och har sedan dess tagit hela världen med storm.
Prima primörer
Det är snart höst, vilket betyder primörer! Vid den här tiden på året kryllar naturen av en massa goda smaker att använda i sin matlagning. Häng med på en miniguide som visar hur du kan få dina primörer att smaka extra gott och fräscht.
En gryta – flera smaker
Det är alltid en omställning att gå från sommar, sol och ledighet till att jobb och skola drar igång när hösten nalkas. Plötsligt blir tiden knapp och det kan dröja innan man kommer in i rutinerna igen.
Våga veganskt!
De flesta av oss har sett att veganhyllorna i den lokala matbutiken växer, eller att det blivit vanligare att restauranger väljer en helt vegansk meny. Att vara vegan är en kosthållning – men också en livsstil – som är här för att stanna.
En renare smakresa
Redan 1890 öppnade Gustav Bong en speceri- och delikatessaffär i skånska Ystad. Detta skulle sedan bli startskottet för den resa som Touch of Tastes fonder gjort och som landat i att de är en av dagens mest populära smaksättare.
Grundsmaken som förenar
Sött, salt, surt, beskt – du har säkert rabblat dessa fyra grundsmaker i all oändlighet. Därför var det ganska uppiggande i början av 2000-talet när det tillkom en femte grundsmak – umami.
Det går lika bra med sallad
Pasta, potatis, ris och andra kolhydratrika tillbehör kan ibland kännas tunga att servera till maten – speciellt under sommaren när det är varmt. Då kan man med fördel byta ut dem mot en fräsch sidosallad.
Köksknep i semestertider
För första gången på två år ska vi få njuta av en hederlig semester utan restriktioner. Men för dem som måste jobba blir det som vanligt tufft och stressigt med färre personer på plats som ska servera gästerna, som dessutom oftast är fler till antalet under sommaren. Därför har vi tagit fram några knep för att flowet i storköket ska fungera utan hinder.
En skinande historia
En smakrik och kraftig brunsås, gjord på hälften fond och hälften espagnole, det är en demi glace det. Såsen funkar både som bas för andra såser, eller som den är – ett fylligt komplement till de flesta kötträtter.
En sammetslen historia
Velouté är en av grundsåserna och påminner om bechamell, men istället för mjölk tillreds den med buljong. Den gör sig utmärkt i gratänger och stuvningar, men fungerar också finfint som den är och som komponent på tallriken.
Hylla mor med risotto
Mor, lilla mor, vem är väl som du? Ingen i hela världen! Den 29 maj är det Mors dag och den dag på året då vi visar våra mödrar lite extra uppskattning. Och vad säger: Jag uppskattar dig, mer än en god middag tillagad med finess och känsla?
Träffa oss på Fastfood & Cafe & Restaurant Expo på Kistamässan!
Den 24-25 maj arrangeras Sveriges största mässa för branschen, Fastfood & Cafe & Restaurant Expo, på Kistamässan i Stockholm. Vi kommer självklart att finnas på plats för att träffa nyfikna och matglada branschkollegor.